Schoolstrijd


Wat is schoolstrijd precies? Wat moet ik doen en komt er nou echt friet in de kantine? Je leest het hieronder

Lieve Ignatianen,
Het is weer tijd voor de schoolstrijd! Zet je schrap voor twee dagen vol enthousiasme, creativiteit en competitie. Dit jaar is het thema voor de schoolstrijd: Viral! Dus wees op de hoogte van alle trends de afgelopen jaren. De thema’s binnen de activiteiten zijn wijd uiteenlopend: zoals influencers voor de modeshow en de 70s/80s voor muziek. De eerste, tweede, derde en vierde jaarlaag strijden tegen elkaar. De klas die eindigt met de meeste punten valt eer en roem ten deel! Op deze site vinden jullie de regels, jullie co-mentoren, klassen, het rooster en nog veel meer! We kunnen niet wachten om de resultaten te zien op 13 en 14 februari! 
Veel plezier en succes met de voorbereidingen,
Stuurgroep 2020

Regels

·         Houd de school netjes! Geen rommel laten slingeren dus.
·         Er wordt niet op muren, deuren, ramen, tafels en stoelen geplakt en geklad.
·         Tijdens de schoolstrijd worden de lokalen gecontroleerd, en als een klas een lokaal niet netjes heeft achtergelaten, gaat dat punten kosten! 
·         Er wordt onder schooltijd voorafgaand aan de schoolstrijd niet in lokalen geoefend, ook niet tijdens de pauzes!
·         Het oefenen tijdens de schoolstrijd gebeurt alleen in het lokaal dat de klas toegewezen heeft gekregen. 
·         Zorg er op de laatste dag voor dat de ramen dicht zijn, het lokaal geveegd is en de stoelen in de goede opstelling staan.
·         Je moet je eigen geluidsapparatuur meebrengen om te oefenen. CD-spelers, computers, beamers en andere apparatuur van de school mag je niet gebruiken.
·         Je moet in ieder geval het gebouw om 16.30 uur verlaten. Dus stop met oefenen om 16.15 uur i.v.m. opruimen.
·         Als je iets inlevert bij de stuurgroep, vermeld dan altijd KLAS en ONDERDEEL. TE LAAT INLEVEREN LEVERT STRAFPUNTEN OP!
·         Zorg bij het uitvoeren van de acts voor de veiligheid van jezelf en anderen.
·         Kom op tijd! De tijden van de onderdelen staan op het rooster.
·         Mobiele telefoons uit tijdens alle activiteiten!
·         De jury heeft altijd gelijk... Als je toch een klacht hebt, kun je direct na afloop van het onderdeel een klachtenformulier invullen bij de stuurgroep die in lokaal A14 aanwezig is. De leden van de stuurgroep zullen je klacht altijd serieus nemen en behandelen in de dagelijkse vergadering.
·         Heb respect voor ieder mens, geloof, ras, politieke overtuiging en geaardheid.

Info Schoolstrijd

Schoolstrijd naam
Net zoals ieder jaar, is het ook dit jaar weer de bedoeling dat jullie een naam bedenken voor jullie klas. Deze naam wordt jullie schoolstrijd naam: je gebruikt hem bij bijna alle onderdelen en hij zal op het scoreboard komen te staan. Zorg ervoor dat je naam iets te maken heeft met het thema Viraal en maak er een originele, creatieve, geweldige naam van!

Het Lokaal
Iedereen krijgt een lokaal toegewezen waarin je je kunt omkleden en waar je kunt oefenen. Welk lokaal jouw klas heeft, is op de site te vinden onder het kopje programma & lokalen. Je kunt bonuspunten krijgen als je lokaal er netjes uitziet en strafpunten als het een rotzooi is. De lokalen gaan ’s ochtends om 08:15 open en worden om 16:30 afgesloten. Daarna kan niet meer worden geoefend op school. Denk eraan dat je je eigen geluidsapparatuur meeneemt!

Het Podium
De aula zal omgebouwd worden tot een waar podium! Tijdens de schoolstrijd zal het the place to be zijn: alle spectaculaire onderdelen zoals dans, muziek en mascotte zullen hier plaatsvinden. Iedereen is welkom als publiek om de podiumgangers te bewonderen en toe te juichen. Handig om te weten voor het voorbereiden: het podium is 4 bij 4 meter.

De Joker
Kan jouw klas ongelooflijk goed dansen? Liggen de aanschouwers van jullie video’s altijd in een deuk of worden jullie door iedereen gevreesd bij sport? Dan is het misschien wel een idee om daar jullie joker op te zetten. Alle klassen krijgen een joker die ze op een onderdeel naar keuze in kunnen zetten. Er hangt veel van deze joker af, want voor het onderdeel met de joker krijgen jullie dubbele punten. Dit kan erg pijnlijk zijn als het onderdeel in kwestie slecht gaat. Maar als je een onderdeel neemt waar je veel aan moet voorbereiden, en je besteedt er extra veel tijd aan, dan gaat het bijna nooit mis. Het is natuurlijk geweldig om een spetterend optreden met jouw klas neer te zetten en er nog dubbele punten voor te halen ook. De joker moet je woensdag inzetten!

Bonuspunten
Ben je heel fanatiek en wil je extra punten verdienen? Dat kan!
·         Kom met je hele klas in thema verkleed! Leef je uit! Des te origineler, des te meer punten er te behalen zijn.
·         Houd je lokaal spik en span! Let op: als je het helemaal niet doet, kun je strafpunten krijgen…
·         Helpen met opruimen van de kantine aan het einde van de dag.
·         Extra aanmoediging bij de onderdelen wordt ook beloond.
·         Het bedenken van een origineel klassenlied/dans of iets anders wat jouw klas kenmerkt, valt ook zeer in de smaak.

Inleverdatum
De USB met de muziek voor dans en modeshow en de instrumenten voor muziek moet op woensdag 13 februari ingeleverd worden in het betreffende activiteitenlokaal.

Mascotte (Hele Klas!)

Hét onderdeel om te laten zien waar je als klas voor staat! Bereid een leuke act voor samen met je klas (en als je het heel lief vraagt misschien ook met je co-mentoren of mentor) en show het thema van jullie klas aan de rest van de school en pak al gelijk aan de start van de schoolstrijd de spotlight.

Puzzel (vrij, maar max 4 tegelijk)

Dit jaar zit puzzel er weer in! Iedereen kan kiezen uit twee gelijkwaardige puzzels en je moet het verste komen of hem als eerst ehelemaal compleet leggen! Maximaal vier tegelijk, maar je mag wisselen! Doe mee, doe mee! 

Klas 1 t/m 4: puzzel van 500 stukjes

Sketch (vrij, minimaal 4)

Sketch vervangt toneel van de afgelopen jaren. Een compleet toneelstuk mag nog steeds, maar sketch duidt op een korte act met humor erin, een verrassingselement of wat spectakel. Hiervoor zijn per klas 4 mensen nodig.

High smoo-tea , voorheen BAKSAP (vrij, 6 Personen max bij presentatie)

Elk groepje moet thuis een cake of een taart bakken en op school binnen een half uur de tafel decoreren, een smoothie erbij maken, alles opdienen, opruimen en in een korte vlog* laten zien wat er uit jullie bakavonturen thuis is gekomen! Als de smoothie combineert met hetgeen je gebakken hebt levert dat meer punten op!

Voor de smoothie kun je kiezen uit aanwezige sappen, magere yoghurt, melk, verschillende ingevroren vruchten, verse munt, gember. Je mag een handjevol vruchten meenemen en decoratie voor de tafel (servetten, leuke glazen enz.). Er is geen blender beschikbaar, wel een staafmixer. Neem een eigen bak mee om in te mixen.

*niet gemonteerd, 1 min max, met telefoon opgenomen

Modeshow (vrij, min 4 max 8 bij presentatie)

Alle spotlights staan gericht op het podium, waar dit jaar ook weer de modeshow wordt gehouden! Loop zelfverzekerd en in stijl met het genoemde thema van het podium de zaal in! Als je muziek bij je show hebt moet je die op de woensdag voor de schoolstrijd inleveren bij de stuurgroep. Naast muziek mag je ook vijf foto's na elkaar op de beamer tonen over het onderwerp.
Onderwerpen voor de klassen:
Klas 1: Sport icons
Klas 2: Online stars
Klas 3: Designers / Haute couture
Klas 4: Pop stars

Muziek (vrij, minimaal 4)

De schoolstrijd is natuurlijk geen echte schoolstrijd zonder muziek. In verband met de apparatuur is het handig om een maximum aan te houden van ongeveer acht personen. Leef je uit volgens het onderstaand thema:
Klas 1: 60/70s 
Klas 2: 70s/80s
Klas 3: 80s/90s
Klas 4: 2000+

Sport (10 Personen)

Voor de dynamische elementen onder ons, leve de beweging. Welke klas wint dit element? Het onderdeel is typisch VIRAL: trefbal, we geven hier alleen een twist aan; gecombineerd met de vloer is lava! Alle klassen gaan tegen elkaar trefballen. Per klas zijn hier 10 mensen voor nodig; minimaal 2 jongens en 2 meisjes.

Koor (Hele Klas!)

Haha verrassing dit jaar: iedereen is aanwezig en het is zonder instrumentele begeleiding. Er mag een solo in voorkomen, de achtergrond mag dansen. Er mag heel veel, maar het resultaat moet de jury bekoren.

Subject X (4 Personen)

Subject X is zoals elk jaar weer een mysterie. Wat zullen onze Viral-sterren dit jaar weer doen? Kies voor een veelzijdige en getalenteerde groep en dan krijgen jullie deze prijs zeker! Kies er 4 mensen voor! 

Gaming (4 Personen)

Een van de weinige keren dat je telefoon niet ingeleverd hoeft te worden omdat je zit te gamen. Dit zeer geliefd onderdeel is ook dit jaar weer terug. Dus head over with the boys en kom een paar rondes spelen met de volgende games:
Klas 1: Brawl Stars
Klas 2: Clash Royale
Klas 3: Minecraft
Klas 4: Dumb Ways to Die

Fotografie (vrij, max 4 bij presentatie)

Een belangrijk onderdeel van de schoolstrijd en van de trends afgelopen jaren is fotografie. Het internet staat vol met 'natuurlijke' foto's. Jullie gaan ook foto's maken in groepjes van 3. Wel mogen er meer mensen op de foto staan (alleen als ze hier toestemming voor hebben gegeven!!) De jury let op originaliteit en creativiteit. Daarnaast moet je ook een kleine presentatie geven bij je foto. Daar let de jury ook op. De onderwerpen:
Klas 1: Photoshop
Klas 2: Flora & Fauna
Klas 3: Animal pictures
Klas 4: Expectations Vs. Reality

Arts & Crafts (3 Personen)

Laat bij dit onderdeel al je creatieve gedachten los! Dit onderdeel vervangt het tekenen van de vorige jaren en is nu nog uitgebreider om jullie helemaal los te laten gaan. Hoe groots je je thema wil laten uitpakken ligt dus aan jou. Wel is het handig om je eigen spullen mee te nemen voor dit onderdeel, omdat de school maar een beperkte variatie aan hulpmiddelen heeft. De thema's voor dit onderdeel zijn:

Klas 1: Optical illusion 

Klas 2: Slime 

Klas 3: Memes 

Klas 4: Doodling 

TED-Talk (2 personen, 6 minuten lengte)

Ben jij niet op je mondje gevallen, vind het leuk om je jarige oma toe te spreken, kan jij je ouders snel overtuigen om meer zakgeld te krijgen en vind je het leuk om ideeën te verspreiden? Doe dan mee met dit onderdeel.
Van tevoren bereid je je TED-Talk met elkaar voor, vervolgens presenteer je hem op een originele en aantrekkelijke manier aan de jury (onderwerpskeuze is vrij). De presentatie mag door 1 of door 2 personen gedaan worden.

Dans (vrij, minimaal 4 personen)

Geen schoolstrijd zonder dans! In dit onderdeel is de bedoeling dat jullie je beste moves showen. De genre, het lied en het grootste gedeelte van de choreografie zijn volledig vrij! Vergeet alleen niet het thema van je jaarlaag ergens in je optreden te betrekken.
De thema's:
Klas 1: Fortnite Dances
Klas 2: YMCA
Klas 3: Disco 
Klas 4: Moonwalk

Film (vrij, minimaal 4 Personen)

En dan het onderdeel film, wat natuurlijk helemaal bij het thema van Schoolstrijd dit jaar past! Elke klas maakt een film van maximaal 6 minuten lang. Er zijn 5 mensen nodig bij dit onderdeel, maar ook hierbij mag er een beetje speling zijn. Je bent helemaal vrij in je manier van filmen en editen, als je je maar houdt aan de tijd en aan het onderwerp van je jaarlaag en dat zijn de volgende: 
Klas 1: Challenges
Klas 2: Challenges
Klas 3: Vines/memes
Klas 4: Vines/memes

Quiz (4 Personen)

Het onderwerp van de quiz laten we dit jaar over aan de organisatie van deze activiteit. Wel geven we je wel nog een tip: zorg dat je op de hoogste bent van alle trends!

Set (4 Personen)

Reactiesnelheid, grafisch inzicht, tempo, zenuwen onder controle, incasseren, terugkomen, winnen van mhr. Freeke, het is moeilijk maar alles kan!
Spelregels: https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=CuID4ftG1Wk&feature=emb_logo

Schaken (2 Strijders)

Van de stichting Vrienden van het St. Ignatiusgymnasium hebben we de borden en klokken gekregen. Marlon, dhr. Nijenhuis en dhr. Schins wilden uitdagers zijn, maar hebben intussen begrepen dat we een kampioen op school hebben dus hebben die zich weer teruggetrokken. Komt het zien!